Rokje haken

Rokje haken

Ik was op zoek naar een leuk rokje om te haken voor mijn kleintje van 1,5 jaar en stuitte op een leuk patroon. Al doende ging ik aan de slag, maar merkte dat er een aantal zaken niet klopte aan het patroon. Ik besloot het patroon aan te passen naar mijn wensen en daar is dit uit voort gekomen. De link naar originele patroon vindt je onderaan mijn blog.

Je vindt hier de tutorial om het rokje te haken voor een 1 tot 2 jaar oud meisje, ongeveer maatje 92/98. Door het riempje kan je het iets strakker of wijder zetten, zodat het dan ook past bij een kleiner of groter kindje.

Ik haakte dit schattige rokje met een zacht acryl van de Wibra.

Benodigdheden

  • Haaknaald 4.0 mm
  • Stekenmarkeerders
  • Wol 100% acryl ‘Amelia’ van Wibra, 100 gr, 250 meter looplengte, kleur 5652 (natuurlijk mag je ook een andere gebruiken, let even op de looplengte en het soort wol of katoen. Katoen is minder rekbaar en advies is toch beter een acryl te gebruiken)
  • Een mooi lint als riempje (of haak een riempje van lossen en teruggaande toer vasten)

Tutorial

De stappen zijn zo opgezet dat je 1 rok deel haakt totaal. Je haakt dit rok deel net zo vaak je nodig hebt, om de lengte te krijgen. Ik maakte deze totaal 5 keer en maakte deze aan elkaar vast onder de “waaier” rij.

Zet 120 lossen op met haaknaald 4.0 mm, sluit in de 1e losse met een halve vaste. Zorg dat je ketting lossen niet gedraaid is.

Toer 1: Haak 3 lossen (telt als 1e stokje), 1 losse, sla 1 steek over en haak 1 stokje in de volgende steek (3e steek vanaf de haaknaald). Herhaal 1 losse + 1 stokje tot einde toer en eindig met halve vaste in 1e steek (3e losse), niet keren, maar in de rondte verder haken.

Toer 2: Haak 1 losse + 1 halve vaste in de volgende steek. Plaats stekenmarkeerder in halve vaste (1e steek). Haak in elke st. een halve vaste. Eindig met halve vaste in 1e steek.

Toer 3: Haak 3 lossen (telt als 1e st.). Haak in elke st. een stokje tot einde toer, eindig met halve vaste in 3e losse (1e st.)

Toer 4: Haak 2 lossen (telt als 1e st.). *Haak 15 halve stokjes, haak 1 halve vaste, 6 lossen, sla 3 st. over, 1 halve vaste*. Herhaal van * tot einde toer. Eindig met halve vaste in 2e losse van de 1e st. Je hebt nu 6 gaatjes rondom gehaakt. In deze gaatjes komen de waaiers.

Toer 5: Haak 8 halve vaste in de eerste 8 st. Plaats stekenmarkeerder in de 8e halve vaste (wordt 1e st.). Haak 6 lossen, sla 5 st. over, halve vaste. *11 dubbele stokjes in het gat haken, sla 2 st. over, halve vaste, 6 lossen, sla 5 st. over, halve vaste, 6 lossen, sla 4 st. over, halve vaste *. Herhaal vanaf * tot einde toer. Eindig met 6 lossen en halve vaste in 1e st.

Toer 6: * Haak 3 lossen, haak in de waaier 1 stokje + 1 losse (totaal 11 stokjes en 10 lossen), 3 lossen, 1 halve vaste in de halve vaste van vorige toer*. Herhaal vanaf * tot einde toer. Eindig met 3 lossen en een halve vaste in de halve vaste van vorige toer.

Toer 7: * Haak 1 losse, (1 stokje + 2 lossen in de waaier) x 10 (totaal 11 stokjes en 20 lossen per waaier), 1 halve vaste in de halve vaste van vorige toer*. Herhaal vanaf * tot einde toer. Eindig met 1 losse en halve vaste in de vorige halve vaste van de vorige toer.

Toer 8: * Haak 1 half stokje tussen 1e en 2e stokje van waaier van de vorige toer. Tussen 2e en 3e stokje; 3 stokjes + 2 lossen + 3 stokjes.
Tussen 3e en 4e en tussen de 4e en 5e een half stokje.
Tussen 5e en 6e stokje: 3 stokjes + 2 lossen+ 3 stokjes
In de volgende 3 ruimten (tussen de stokjes) half stokje
Tussen 9e en 10e stokje: 3 stokjes + 2 lossen + 3 stokjes *.
Herhaal vanaf * tot einde toer. Eindig met halve vaste in 1e halve stokje.

Hecht af! Laat een klein draadje over om deze netjes weg te werken. Je hebt 1 rok deel nu gemaakt. Herhaal toer 1 t/m 8 tot je genoeg lengte hebt gemaakt voor de rok en naai met de hand alle delen aan elkaar onder het deel van de waaier (met dezelfde wol natuurlijk).
Het makkelijkste om dit te doen is de rok in elkaar te leggen en stekenmarkeerders te plaatsen om de rok even tijdelijk aan elkaar te bevestigen. Zo kan je makkelijker vastmaken en zien hoe je rok eruit komt te zien. Haal de stekenmarkeerders tijdens het vast maken 1 voor 1 uit je werk. Werk alle draadjes netjes weg.

Ik heb ervoor gekozen om een lintje als riempje door de bovenste toer te halen, je kan dit naar eigen inzicht doen. Ook kan je een rij lossen haken en teruggaande toer een rij vasten.

Ik ben erg benieuwd naar jullie rokjes, heb je vragen of dergelijke, ik hoor ze graag!

Hier vind je de link naar het originele patroon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *