Fotolijst maken (DIY) op canvas

Fotolijst maken (DIY) op canvas

Ik ben weer aan de slag gegaan en dit keer met een simpel canvas een mooie fotolijst maken. Ik miste iets leuks aan de muur van onze kids, dus weer lekker creatief in de weer. Wat is er nu leuker dan iets zelf maken?! Ik vind van wel in ieder geval.
Het maken van deze fotolijst is ook niet heel veel werk en leuk om zelf te proberen.

Ik maakte de foto’s in mijn fotostudio en drukte deze af. Het leuke aan de fotolijst is dat je kunt wisselen. Wat inhoudt dat als je een andere foto wilt ophangen, gewoonweg de foto even wisselt van het canvas af en zo weer een nieuwe look creëert. Zo hoef je niets na verloop van tijd weg te gooien, als de foto’s bijvoorbeeld verouderd zijn. Plak dan gewoon de foto’s in een album in en knijper nieuwe op het canvas en je bespaart weer een stukje het milieu. Ik zeg dubbele winst!

Benodigdheden

  • een leeg canvas (te koop o.a. bij de Action, Xenos, plaatselijke hobbywinkel, etc. De maat naar wens)
  • acrylverf in de gewenste kleur
  • fotolijstje slinger (Wibra) of bolletje touw om de foto’s aan te hangen
  • kleine knijpertjes (Action)
  • warm lijmpistool
  • keukenrol papier
  • papieren nep bloemetjes (kan ook met gedroogde bloemetjes)
  • mooie foto’s afgedrukt

Hoe maak je het?

Ik heb eerst alle benodigdheden klaar gelegd, zorg dat je eventueel een mat of oude krant onder je canvas legt tegen het knoeien. Ik maakte gebruik van witte acrylverf en heb een aantal klodders op het canvas gedruppeld. Tussen de witte druppels heb ik zwarte druppels acrylverf gedaan. Meer wit dan zwart, want ik wilde een grijzige look creëren. Wees niet te zuinig met de verf, er mag best wat op.

Dep met een prop keukenpapier over de verf op het canvas. Zorg dat je het hele canvas bedekt met de verf al deppend en vergeet niet de zijkanten van je doek mee te nemen. Dep naar eigen inzicht wat je mooi vindt, de kleuren mengen zich vanzelf. Als je klaar bent, laat dit dan drogen. Het kan een dagje duren voor het goed droog is, houd hier rekening mee!

Het ziet er dan zo uit.

Na het drogen van de verf heb ik de foto’s vast gemaakt aan de knijpertjes en in de fotolijstjes gedaan. Niet de foto’s vastplakken, want dan kan je ze natuurlijk niet meer wisselen later. Rijg de knijpertjes aan het touw en knijper de foto’s eraan. Deze slinger blijft ook los hangen, en wordt alleen op de achterkant van het canvas vast gezet.

Ik heb voordat ik ging lijmen eerst alles op het canvas neergelegd naar mijn wens, om te kijken wat het mooiste uitkwam.

Warm het lijmpistool op als alles naar wens ligt. Tip; Ik heb om het mijzelf wat makkelijker te maken, met de slinger op zijn plaats te houden, eerst even een plakbandje geplakt waar hij moest komen. Vergeet niet het plakbandje ook weer weg te halen. Lijm eerst op de achterkant de touwtjes van de slinger aan het canvas vast. Laat het even drogen en draai je canvas om. Lijm dan alleen de twee knijpertjes vast op het canvas zelf (niet de foto!). Ik heb hierbij ook mijzelf makkelijk gemaakt en de foto alvast tussen de knijper gedaan, zodat ik precies wist waar de foto kwam en makkelijker de knijper kon lijmen.

Lijm dan alleen nog de papieren bloemetjes erop en klaar is je fotolijst op canvas! Ik heb zelf nog glimmend papier gebruikt om een hartje uit te knippen en erbij te plakken. Dat kan je natuurlijk ook nog doen en knippen in elk gewenste vorm. Of plak er nog andere dingen bij, wees zo creatief als je zelf wilt en je hebt een prachtige fotolijst om op te hangen of om kado te doen.

Veel plezier met het maken!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *