Tips voorbereiding trouw fotografie

Gisteren heb ik voorbereidende foto’s gemaakt voor een bruiloft die ik mag fotograferen. Ik bereid een bruiloft altijd voor door van tevoren de locaties te bezoeken en daar foto’s te maken.

Ik maak meestal een verloving fotoshoot met het bruidspaar, zodat ik weet wat ik kan verwachten. Het licht op de locatie, welke plekjes mooi zijn en standpunten zijn essentieel voor een goede trouw reportage. Voorbereiding is daarom het halve werk voor de fotograaf. Op de dag zelf hoef ik dan mij alleen maar bezig te houden met de juiste momenten te pakken, i.p.v. het standpunt nog te moeten zoeken op dat moment. Dan kan zomaar het juiste moment voorbij zijn voor je het weet!

Ik geef je hierbij tips voor de voorbereiding van het slagen van een goede trouw reportage.

Tip 1: Zorg dat je met het bruidspaar voor de bruiloft de locaties bekijkt en ook kijkt of dit haalbaar is in de tijd die zij in gedachten hebben.

Het is altijd handig om een inschatting te maken hoe lang de reportage gaat duren, je wilt natuurlijk niet te laat komen voor de plechtigheid. Denk je meer tijd nodig te hebben, geef dit dan aan. Beter iets te ruim in de tijd (even mooi een pauze inlassen!), dan te weinig tijd.

Tip 2: Zorg niet voor te veel locaties om te fotograferen.

Heel erg leuk natuurlijk als het bruidspaar tien verschillende locaties in gedachten hebben, maar beperk je liever tot 2 a 3 goede locaties om foto’s te maken. Het kost je te veel tijd om continue van locatie te moeten veranderen, of je moet een zee van tijd hebben (wat meestal niet het geval is). Een fotoreportage van het bruidspaar duurt meestal ongeveer 2 uur. Houdt hier dus rekening mee.

Tip 3: Bekijk goed van tevoren of al je apparatuur nog werkt en of je alles mee hebt.

Bij een voorbereidende reportage check ik altijd nog even of alle apparatuur werkt, waarmee ik de bruiloft ga fotograferen. Heel belangrijk dus om dit echt wel een paar weken van tevoren te doen. Mocht onverwacht er iets stuk zijn, dan heb je nog tijd om het te vervangen of te laten repareren.
Maar ook zorg ik ervoor dat ik voldoende batterijen in huis heb (voor de flitser), dat mijn accu’s zijn opgeladen en alles klaar ligt van tevoren.

Tip 4: Laat werk wat je eerder hebt gemaakt zien aan je bruidspaar.

Zo kunnen zij beter inschatten wat je kan en wat jouw stijl is. Tevens kunnen zij dan meteen aangeven wat zij mooi vinden bijvoorbeeld in hun trouwalbum en scheelt dit ook aan bewerkingstijd van de foto’s. Je hoeft dan namelijk niet meer te zoeken welke stijl zij graag de foto’s willen.

Tip 5: Ga samen met het bruidspaar de dagindeling en hun wensen doorspreken voor de bruiloft.

Zorg dat je samen op één lijn komt te staan en dat de verwachtingen kloppen. Niet dat zij achteraf heel iets anders in gedachten hadden en daardoor teleurgesteld zijn in het werk wat je hebt geleverd. Schrijf de indeling voor jezelf op en verwachtingen, zodat je tussendoor even kunt spieken wat er komt op welk tijdstip en wat hun in gedachten hebben. Dan sta je minder voor verrassingen.

Kortom het belangrijkste is dat je goed op de hoogte bent van de wensen van het bruidspaar, en de timing is erg belangrijk. Met deze tips kan je al een heel eind komen! Binnenkort zal ik ook een blog schrijven over de trouwdag zelf en tips hiervoor uitschrijven.

Leave a Comment